הבריסטה הביתי: איך להכין קפה ביתי ברמה של בית קפה?
3 עובדות שלא ידעתם על קפה:
-
הקפה הוא המוצר השני הנמכר בעולם- אחרי נפט!
-
המשמעות: הדלק והנהיגה ברכב הם רק הכלי להגיע לעגלת הקפה האהובה עלינו
-
מרבית הקפה בעולם מגיע מברזיל ומקולומביה, המדינות המובילות בייצור פולי קפה, שכלכלתן תקרוס לחלוטין בלעדיו.
-
המשמעות: כשאתם שותים קפה אתם תומכים בצעירים המטיילים בדרום אמריקה אחרי צבא.
-
לקפה מגוון יתרונות בריאותיים: הפחתת סיכון למחלות לב, אלצהיימר, פרקינסון וטרשת עורקים.
- משמעות: אם פניתם למישהו לפני הקפה של הבוקר, יש סיכוי שתיענו בתגובה עצבנית בלתי רצונית.
לאור חשיבותו הכלכלית והבריאותית של הקפה, לא תוכלו להרשות לעצמכם את הגבלת הצריכה של קפה טוב בחוץ, וזה הזמן ללמוד איך מייצרים את כוס הקפה המושלמת, אצלכם בבית.
המאמר בשיתוף creama.co.il
בחירת סוג הקפה
הפרמטר היחידי שנקבל בו כתירוץ את הקלישאה: "זה עניין של טעם", יהיה בבחירת פולי הקפה.
סוגי הפולים הנפוצים:
ערביקה– פולי הקפה הנפוצים והנמכרים בעולם, מספקים טעם מעודן ומעט שוקולדי, ונגיעת מרירות קלה.
רובוסטה – פולים בקלייה איטית ועמוקה המספקים טעם חזק ומרירות דומיננטית, לצד ריכוז גבוה של קפאין.
ליבריקה– פולים מורכבים לגידול ונדירים יותר, המעניקים שילוב ייחודי של טעמים פירותיים ומתיקות.
בחירת סוג הקפה על פי העדפתכם היא התנאי הראשון לקפה המושלם בבית. ניתן לבחור גם בתרכובת של פולים משולבת, שיוצרת איזון וטעמים מורכבים ומיוחדים.
טריות
הגורם המשפיע ביותר על איכות הקפה וטעמו– הוא הטריות. פולי קפה שנטחנים במקום יעניקו ארומה ייחודית וטעם מרוכז ועשיר, שלא ניתן להגיע אליהם באמצעות קפסולות ואבקות שנטחנו מראש.
קפה טרי ואיכותי בבית דורש מטחנת קפה ומכונת קפה מתאימה. ניתן לרכוש מכונת קפה עם מטחנה מובנית, או מכונת קפה המיועדת להכנת קפה מאבקה, ומטחנת קפה בנפרד.
גורם משפיע נוסף על טריות הקפה, הוא טריותם של פולי הקפה. ככלל, הפולים המיובשים לאחר הקלייה ניתנים לאחסון זמן רב תוך שמירה על טעמם ואיכותם, ויחד עם זאת מומלץ לרכוש אריזות של פולי קפה בכמות המותאמת לצריכה. לרוב לצריכה ביתית מוטב להעדיף אריזות של 1/2 ק"ג ועד 1 ק"ג. לאחר הפתיחה חשוב לשמור את האריזה סגורה היטב, באזור מוצל וללא לחות.
ניקיון המכונה
הקפדה על ניקיון המכונה באופן שוטף, פירוק וניקוי יסודי של החלקים אחרי השימוש, ריקון וניקוי הפילטר, סילוק הצטברות של טפטוף ומים עומדים– כל אלו חשובים למניעת הצטברות חיידקים ומזהמים, אבל חשוב לא פחות, לשמירה על טעמו ואיכותו של הקפה, ולמניעת טעמי לוואי לא מוסברים.
מומלץ לנקות את המכונה באמצעות חומרי ניקוי ואביזרים ייעודיים, דוגמת: מברשת גמישה בעלת סיבים רכים לניקוי ראש המכונה שאינו מתפרק, חומרי ניקוי להסרת שומנים ורכיבים ומסירי אבנית.
שימוש במים מסוננים
על פי טענת חברת מקורות ותאגידי המים ברשויות, מי הברז בישראל טובים לשתייה, ואף מכילים רכיבים חשובים בניהם אבץ, נתרן ומגנזיום. בהכנת הקפה הביתי נתעלם מטענות אלו, ונעשה שימוש במים נקיים ומסוננים בלבד. את תוספת האבץ והאבנית תוכלו להשלים בהכנת מיץ פטל עכור או בתוספי תזונה לבחירתכם.
להכנת קפה ביתי איכותי ניתן להשתמש במים ממכשיר סינון המים הביתי (בהנחה ואתם אנשים אחראים שמחליפים את הפילטר והמנורה כנדרש ועל פי הוראות היצרן), או במים מינרליים מבקבוקים.
שימוש בסוכר
יש הטוענים שקפה הוא משקה שיש לצרוך כפי שהוא, בלי ניסיונות להמתיק אותו או לשנות את טעמו.
מצד שני, יש גם כאלו שנוהגים להוסיף לקפה מלח (מנהג שגור באתיופיה) או ציפת אננס מותססת (היפנים, אבל הם לא שותים אותו, רק מתרחצים בו).
כך או כך, הוספת סוכר לקפה עשויה להשביח ולשדרג אותו, אולם חשוב להקפיד על הוספת הסוכר לאחר הכנת הקפה, בטמפרטורת ההגשה, על מנת להמיס אותו ולא להרוס את הקפה במרקם גרגירי.
חשוב להקפיד על יחס מדויק בין כמות המשקה לסוכר, ובכל מקרה אם אתם זקוקים ל-2 כפיות סוכר ויותר, תחליפו את סוג הפולים או שתעברו לשוקו.
קפה הוא לא משקה– הוא חוויה
ההתייחסות לקפה בחרדת קודש, השפעתו על הערנות, התפקוד מצב הרוח ומדד שמחת החיים, הם רק הסימנים לחשיבות הקפה בחיינו, הרבה מעבר למשקה. הקדישו את הזמן להכנת הקפה– אך לא פחות מזה ללגימתו, בשקט ולא תוך כדי תנועה ועשייה, ורצוי בחברה טובה.